Турция привика американски дипломат заради туит

Турското министерство на външните работи привика временно управляващия американската дипломатическа мисия в страната, заради това че официалният акаунт на посолството е „харесал“ пост в социалната мрежа „Туитър“ на опозиционен журналист, живеещ в чужбина. Според турските власти Ергюн Бабахан има връзки с движението на проповедника Фетуллах Гюлен.

Ергюн Бабахан е написал в профила си, че „Турският народ трябва да се приготви за политически период без (лидера на Партията на националистическото действие Девлет) Бахчели“. 71-годишният Бахчели е ключов партньор на управляващата Партия на националистическото действие и миналата седмица постъпи за кратко в болница, след което беше изписан.

Говорителят на турското външно ведомство Хами Аксой посочи, че е поискано „ясно и конкретно изясняване“ на случая. Президентският директор по комуникациите Фахреттин Алтун определи „харесването“ в петък като „фройдистка грешка“ и беше категоричен, че не е работа на американското посолство да се намесва в турската вътрешна политика.

Малко след случая на официалната страница на американското посолство в Анкара в „Туитър“ беше публикувано извинение, в което се посочва, че „лайкването“ е било по грешка. От посолството изразявт съжаление за нея и се извиняват за всякакво объркване по повода.

По-рано днес американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Турция заради сондажите в кипърската зона на Егейско море.
От Атина, където е на посещение, Помпео заяви, че Вашингтон засилва военното си присъствие на гръцка територия

Дискусиите са закрити за тази страница