Турция започва военна операция на изток от река Ефрат в Сирия

До няколко дни Турция ще започне военна операция на изток от р. Ефрат в Сирия, за да спаси района от „сепаратистката терористична организация там“. Това заяви турският президент в Анкара. По думите му, в Сирия вече не съществува заплаха от организацията „Ислямска държава“ и Анкара възприема този аргумент за подкрепа за кюрдските сили като „детски приказки“. 

„Цел на Турция никога няма да са американските войници, разположени в района, а терористичните елементи“, подчерта турският президент.

Реджеп Ердоган критикува Съединените щати за подкрепата им за кюрдските Сили за народна защита (СНЗ), които Анкара смята за клон на ПКК. Според него вместо да прекрати връзките си с тях, Вашингтон ги е засилил. 

Американските радарни и наблюдателни постове в Сирия не са, за да предпазят Турция от терористите, а терористите от Турция, смята турският държавен глава. Той изтъкна, че въпреки представените от Турция доказателства за връзките на Кюрдската работническа партия със СНЗ, Съединените щати наричат организацията „стратегически партньор“ и са включени в усилията за изграждане на „терористичен коридор“ край турските граници. Турският лидер посочи, че Съединените щати продължават да прилагат тактики за отлагане по отношение на района на гр. Манбидж.

Ердоган заяви, че въпреки смяната на името, същността на кюрдските организации в Северна Сирия остава една и съща. Названието „Сирийски демократични сили“, съставени основно от кюрдски милиции, не може да заблуди Анкара, тъй като тя добре знае кой кой е, допълни той.

Ердоган говори на среща за развитието на турската военна индустрия. На нея стана ясно, че турският ВПК работи по 650 проекта на обща стойност около 60 млрд. долара. На церемонията също така беше обявено, че първият многоцелеви хеликоптер турско производство „Т625“ ще носи името „Гьокбей“ и ще влезе в серийно производство през 2021 г. 

Дискусиите са закрити за тази страница