Тръмп подписа санкциите срещу "Северен поток-2"

Американският президент Доналд Тръмп подписа санкциите срещу компании, изграждащи газопровода „Северен поток – 2“ между Русия и Германия. Минути след анонса от Белия дом швейцарска компания, участваща в проекта, обяви преустановяване на работата, предаде БНР. 

Санкциите, подписани от Тръмп са част от по-големия законопроект за американските военни разходи през идната година. Конкретните мерки срещу газопровода целят ограничаване на руското влияние в Европа. Тръбите под Балтийско море позволяват руски доставки на природен газ за Германия, като се заобикалят Украйна и Полша. 

Разширението на „Северен поток“ трябваше да заработи в средата на следващата година, но американските санкции поставят срока под въпрос. Веднага след като Тръмп финално одобри мерките срещу бизнеси, участващи в проекта, базираната в Швейцария компания „Олсийс“ (Allseas), занимаваща се с полагането на тръбите, обяви преустановяване на работата. В официално заявление, цитирано от ТАСС, от компанията обявиха, че ще очакват разяснение относно санкциите от американското правителство. 

Снимка: Pixabay

Дискусиите са закрити за тази страница