Тръмп и Макрон единодушни за антируски санкции заради случая „Скрипал“

Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон по време на телефонен разговор са обсъдили „решителния отговор на Запада“ на използването на отровно вещество във Великобритания, което се приписва на Русия. Това съобщиха от пресслужбата на Белия дом, предаде БГНЕС.

„Двамата лидери са изразили подкрепа за решителната реакция на Запада на осъществената от Русия химическа атака в Солсбъри, Великобритания, включително експулсирането на много сътрудници на руското разузнаване от двете страни на Атлантика“, заявяват от там. Тръмп е „подчертал необходимостта от активизиране на сътрудничеството с Турция относно стратегическите предизвикателства в Сирия“.

„Лидерите също така са обсъдили търговията между САЩ и ЕС е следващи стъпки за противопоставяне на нечестните търговски практики на Китай“, обобщават от Белия дом.

На 26 март САЩ обявиха, че ще изгонят 60 руски дипломата, от тях 46 от посолството във Вашингтон, двама от генералното консулство в Ню Йорк, още 12 служители на постоянното представителство на Русия към ООН, а също така ще закрият генералното консулство на Русия в Сиатъл. От своя страна Германия, Канада, Полша и Франция ще изгонят по четирима дипломата, Литва, Молдова и Чехия – по трима, Австралия, Албания, Дания, Испания, Италия и Холандия – по двама, Унгария, Ирландия, Латвия, Македония, Норвегия, Румъния, Финландия, Хърватия, Швеция и Естония – по един, а Украйна обяви, че гони цели 13 наведнъж.

НАТО съкрати състава на мисията на Русия към организацията от 30 на 20 души. „Днес оттеглих акредитацията на седем служители на руската мисия в НАТО. Също така ще откажа чакащи молби за акредитация на още трима служители“, заяви вчера генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Според него така НАТО ще изпрати „ясно послание на Русия за това, че ще има последствия на техният неприемлив модел на поведение“.

До момента около 20 държави от Европа, Канада, Австралия и САЩ са изгонили руски дипломати, като техният брой наближава 150 души. До тук се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна. 28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва.

Русия отхвърля западните обвинения, подчертавайки, че те не се базират на доказателства, а на предположения. Австрия, България и Словакия обявиха, че няма да гонят руски дипломати. Вчера от МВнР заявиха пред БГНЕС: „Към момента няма промяна. България не е вземала решение да гони руски дипломати от страната“. По-рано днес София извика своя посланик в Москва за консултации.

Дискусиите са закрити за тази страница