Тръгна световна подписка: Спрете Луковмарш в София

Световният еврейски конгрес и организацията на българските евреи „Шалом“ стартираха подписка срещу провеждането на т. нар. Луковмарш в София, който се организира от неофашистки организации през февруари.

Тази година шествието съвпада с периода, в който страната ни ще е домакин на председателството на ЕС.

„Христо Луков застава идеологически зад депортацията на 11 343 евреи от администрираните от България територии в лагера на смъртта Треблинка през март 1943 г. Като влиятелен български политически и военен лидер, той е имал тесни връзки с нацисткия режим. Стотици хора честват Луков по улиците на София от 2003 г. насам. След няколко месеца името на този чудовищен антисемит ще бъде възхвалявано отново. Освен ако не действаме днес. Подпишете петицията, подкрепена от World Jewish Congress, да спрем провеждането на Луковмарш в София сега“, заявяват от „Шалом“.

Христо Луков е изключително противоречива фигура в българската история. 

По време на Първата световна война като батареен командир той сам спира настъплението на сръбските войски. Войниците са напуснали фронта заради Войнишкото въстание. Възползвайки се от това сръбската пехота настъпва към Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък. На позицията е останал само Христо Луков, с 4 оръдия. С помощта на няколко овчари и козари, той успял да обсипе с огън настъпващите войски и те били отблъснати.

 

По време на Втората световна война обаче Луков е лидер на профашисткия Съюз на българските национални легиони и подкрепя активно антисемитския Закон за защита на държавата, гласуван през 1941 г.

Ген. Луков е убит от бойна група на БКП на 13.02.1943 г.

Според световната еврейска общност по време на председателството на Съвета на ЕС страната ни ще бъде разглеждана като лидер, който споделя ценностите на европейската общност, които включват толерантност, противопоставяне на екстремизма и антисемитизма. Затова според евреите ще е абсурдно да бъде допуснато провеждането на Луковмарш, почитащ най-мрачния период от историята на XX век.

Петицията ще бъде предадена на българския премиер Бойко Борисов. Всеки желаещ може да я подпише тук. До момента подписите вече са над 4000.

Дискусиите са закрити за тази страница