Тошко Йорданов: Има нова коалиция между ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС

Няма да подкрепим предложението за РСМ

Това, което се предлага по казуса с Република Северна Македония е различно от позицията, която всички изразихме на Консултативния съвет по национална сигурност при президента преди няколко месеца.

Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, цитиран от БНТ. От формацията няма да подкрепят предложението.

„В момента има нова коалиция между ПП-нцата, ДБ-нцата, ГЕРБ и ДПС. Ние, разбира се, няма да подкрепим такова нещо. Ние сме пределно ясни. Това, което се предлага, е различно от това, което всички партии, включително и тия, изразихме като мнение при президента преди няколко месеца.“ – заяви Йорданов.

Премиерът реши да си измие ръцете от Република Северна Македония с парламента, смята Станислав Балабанов от „Има такъв народ“. Той бе категоричен пред bTV, че няма да гласува за френското предложение на РСМ.

„Френското предложение беше огледало на двойнствената политика с всички некачествени идеи. Има обещания, че уж ще има гаранции“, каза Балабанов.

Петков след дискусията за Западните Балкани: Сега европейците чакат парламентът да даде решението си за РСМ

Той допълни, че френското предложение нищо не решава. Преди РСМ да бъде пусната в ЕС те трябва да изпълнят договора за добросъседство и да променят конституцията си.

„Тази сутрин се оформи нова коалиция – ДП, ПП, ГЕРБ и ДПС“, смята Балабанов.

Дискусиите са закрити за тази страница