Томислав Дончев: Борисов няма да върне Бисер Петков на министерско кресло

Вицепремиерът Томислав Дончев не очаква премиерът да върне министъра на труда и социалната политика Бисер Петков на поста му, след като самият Борисов поиска и получи оставката му. „В демокрацията е напълно нормално различни обществени групи да изразяват различни позиции“. Това коментира пред БНР Дончев по повод протеста на различни организации срещу оставката на Бисер Петков.

„Не мисля, че има конкретен случай, особено от последните дни, което да е причина за това решение на премиера“, каза Дончев. Според него мотивът за поисканата оставка е бил неизпълненото очакване на премиера за по-високо темпо и по-високи резултати в Министерството на труда и социалната политика.

„От един министър се очаква да бъде и политически говорител. Наред с добрите неща, които се случиха, в обществото се разразиха и немалко драми, някои от които не успяха да бъдат обговорени достатъчно адекватно публично, една от тях тече и в момента – създадената почти масова обществена психоза, че някой има намерение да взема децата на българите и да ги праща не знам къде“, коментира вицепремиерът.

По думите му тази тема не е била обяснена достатъчно добре не само от социалното министерство, но и от Министерството на образованието, здравното министерство, народните представители и от целия кабинет.

„Да си на министерска позиция и да си само експерт, означава да не използваш целия потенциал на позицията“, каза Дончев и обясни, че министърът трябва да прави политики и с публични послания: „Едно добре скроено публично послание има по-голяма публична мощност дори от закон“.

Томислав Дончев не уточни дали вече е взето решение за наследник на Бисер Петков на поста министър на социалната политика.Според него да се правят промени в правителството не е нов момент в политиката. „Тези срещи отварят много възможности. Въпрос на достатъчно упорство и добре премерени действия на правителството, за да доведат до резултат.

Сферите са енергетиката, сигурността и икономическото сътрудничество“, каза Томислав Дончев по повод отминалата среща на премиера с Доналд Тръмп. Според него за енергетика се разсъждава обикновено в идеологически категории – „по координатната система Изток – Запад“.

А газовата карта на Европа се променяла динамично и вече има гъвкави решения. „Ключовите думи са конкуренция и диверсификация“, заяви Дончев и уточни, че умните правителства се опитват да осигурят конкуренция, което означава избор и сигурност

Дискусиите са закрити за тази страница