Ток от трансформатор убива щъркели край Асеновград

 

Mачтов трансформатор при сметището край Асеновград убива щъркели. Всяка година на това място загиват, в близост до депото за отпадъци, смъртта си намират десетки птици, съобщи „Актуално“

Той обясни, че част от щъркелите зимуват в гнезда, разположени близо до сметището, тъй като в него има доста изхвърлена храна, а това ги привлича. Стълбът се намира на няколко метра от пътното платно и не е опасен за хора или сухозаемни животни. Проблемът е, че щъркеловите криле са големи. Трафопостът е висок около 5 метра, издигнат е върху стоманено скеле и е обезопасен с телена ограда. Опасност съществува заради електричеството с високо напрежение, което протича по жиците.

„Откакто е построено сметището, сигурно едно ято вече е загинало на това място.“, споделя тъгата си Иван. Той обяснява, че от трафопоста са изведени три шини. Когато щъркел кацне на една от тях, няма проблем. Но щом разпери криле да отлети или реши да пристъпи с единия си крак към друга от шините, се образува волтова дъга, която го убива на място.

Иван Стивастаров твърди, че по случая е изпратил сигнал до кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов, до Регионална здравна инспекция-Пловдив, както и до неправителствена организация, занимаваща се със защита на животните. Засега няма информация за постигнати резултати, относно решението на проблема. Справка показа, че въпросният трафопост е проектиран и изграден по европейски стандарти за подобен вид съоръжения и е собственост на Община Асеновград. От пролетта на 2018 г. досега се е налагало седем пъти да му се извършва ремонт, именно заради проблеми с птици. „Търси се вариант за ограничаване достъпа им до него.

Това също трябва да се направи спрямо изискванията за безопасна работа на тези електрически съоръжения.“, посочиха от Община Асеновград. Според асеновградчанина, подал сигнала, погубването на щъркели може да се прекрати, като над трите шини се постави метален кръг. Така, птиците няма да имат възможност за кацане на проводниците, по които тече ток с високо напрежение.

Дискусиите са закрити за тази страница