Тереза Мей се среща с лидери на ЕС, след като отмени вота за Brexit

Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с лидери на страни-членки на ЕС, за да поиска уверение във връзка със сделката за Brexit. Тереза Мей заминава за Брюксел след неочакваното си решение да отмени планирания за днес вот в парламента. В същото време британският парламент се събира извънредно, за да обсъди решението на Тереза Мей.

Британските депутати трябваше да гласуват споразумението за напускане, постигнато между Лондон и Брюксел. След 5-дневни дебати, обаче, стана ясно, че шансът сделката да срещне одобрението на парламента е минимален. Очаква се Тереза Мей да направи опит да предоговори спорната клауза за бъдещето на ирландската граница.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира, че ще се срещне с Мей и ще направи всичко възможно напрежението да се уталожи, но подчерта, че Брюксел няма да предоговаря сделката. Междувременно Европейският съд постанови, че Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit, но управляващите в Лондон остават категорични, че това няма да се случи

Дискусиите са закрити за тази страница