Тереза Мей:Лондон ще „продължи да поддържа близки отношения с европейските си партньори“

Британският премиер Треза Мей заяви, че споразумението за Brexit, подписано от всички европейски лидери на извънредната среща на върха в Брюксел, е „единственото възможно“, предадоха Би Би Си и БГНЕС. На пресконференция след форума тя призова британските депутати и гражданите на Великобритания да подкрепят сделката.

„Ако хората си мислят, че има някаква друга възможност за преговори – грешат. Това е сделката, която бе поставена на масата, това е възможно най-добрата сделка, това е единствената възможна сделка“, заяви МейPlay Video

Британският премиер допълни, че Лондон ще „продължи да поддържа близки отношения с европейските си партньори“.

„Имаше хора, които поставяха под съмнение сключването на споразумението. Категорична съм, че отхвърлям това мрачно настроение на отчаяние. Не съм натъжена, че напускаме ЕС. Но виждам, че има европейски лидери и британски граждани, които изпитват това чувство“, заяви Мей. „Аз обаче съм изпълнена с оптимизъм за следващия етап от бъдещето на Великобритания“, подчерта тя.

Британският премиер заяви, че днешната среща на върха отбелязва не просто кулминацията на преговорите с ЕС, но е и началото на „решаващ национален дебат“. „Британските депутати ще гласуват по сделката преди Коледа“, припомни тя.

Мей бе категорична, че Brexit ще позволи на Обединеното кралство да създаде „имиграционна система, базирана на това не от къде идват хората, а какви умения и таланти имат“. По думите й това ще сложи край на огромните годишни плащания, които Лондон прави към ЕС. „Brexit ще сложи край на юрисдикцията на Европейския съд на територията на Великобритания“.

Британският премиер обяви, че след сделката за Brexit Лондон ще напусне Съвета по селско стопанство и рибарство на ЕС. „Обединеното кралство отново ще бъде независима морска държава, която ще има суверенен контрол върху водите си“, подчерта тя.

На журналистически въпрос дали все пак има някой във Великобритания и ЕС, който да е доволен от сделката, Мей заяви, че тя е „добра за всички в Обединеното кралство и защитава работните места и живота на хората, живеещи в него“.

„Не трябва да се допуска провеждането на нов референдум“, подчерта Мей и допълни: „Британските граждани ще очакват парламентът да гласува по сделката. Повечето хора в Обединеното кралство искат сделката да бъде сключена, искат да се фокусираме върху решаването на ежедневните им проблеми“.

На въпрос на испански журналист, касаещ Гибралтар – ябълка на раздора между Мадрид и Лондон, която можеше да се превърне в основна пречка за подписването на споразумението за Brexit, Мей отговори: „Статутът на Гибралтар няма да се промени. При бъдещите преговори – ще преговаряме за цялото британско семейство, включително Гибралтар“.

Дискусиите са закрити за тази страница