Телата на 3-ма алпинисти от световна величина бяха открити в Канада

Телата на тримата професионални катерачи Дейвид Лама (28 г.) и Хансьорг Ауер (35 г.) от Австрия и Джес Роскели (36 г.) от САЩ са открити в неделя в Националния парк „Банф“ в Канада, съобщи „Билд“.

Тримата изчезнаха миналия вторник. Те искали да се изкачат от източната страна до връх Хаус пийк в Националния парк „Банф“, провинция Алберта. Хаус пийк е с височина от 3295 метра. Маршрутът, който се избрали, се смята за много труден и бива използван рядко.

Администрацията на Националния парк изразява съболезнования на роднините на загиналите. Алпинистите от световна величина са станали жертви на лавина. През последните дни е имало няколко лавини в региона. Акцията по търсенето на изчезналите мъже е трябвало да се прекъсва няколко пъти заради лошото време.

Дейвид Лама и Хансьорг Ауер са от Тирол. Двамата са катерачи от световна класа и това даваше надежда, че може да са оцелели. Родителите на Дейвид Лама се сбогуваха с него в профила му в инстаграм. „Дейвид живееше за планината. Страстта му към катеренето и планинарството сплоти нашето семейство. Той винаги е следвал и е изживявал мечтите си. Това, което се случи с него, ще приемем като част от неговия път“, пишат близките на Лама. Те благодарят за подкрепата и хубавите думи, които са получили през последните дни.

Казват, че искат да запазят в спомените си радостта, борбеността и възгледите на Лама за любимата му планина. „В мислите си оставаме със семействата на Хансьорг и Джес“, казват още родителите на Дейвид.

„Катеренето и планинарството в граничния район не е игра без риск – но без нея не мога да живея“, казва Хансьорг Ауер през 2015 г. Джес Роскели е син на известния американски катерач Джон Роскели. През 2013 г. двамата изкачват заедно Еверест.

Тогава Джес е на 20 г. и е определен за най-младия катерач, покорил най-високия връх на Земята. На 25 октомври 2018 г. Дейвид Лама стана първият човек в света, изкачил хималайския шестхилядник Лунаг Ри. Тогава той сподели, че най-трудната част от експедицията му била да се пребори със снега. „Винаги е хубаво да бъдеш в планината с изгрева зад гърба си“, написа той наскоро в инстаграм.

 „Планините ми помагат да се ориентирам кое е най-важното за мен. Те балансират хаоса, който определя живота ми. Балансът е това, което се стремя да постигна с катеренето – баланс между живота, любовта и планините. Алпийското катерене е ангажимент за цял живот. Изживявам го и го вдишвам“, каза по-рано Джес Роскели.

 

Дискусиите са закрити за тази страница