Съдът оправда Илко Семерджиев по обвинението за принуда

Софийският градски съд оправда Илко Семерджиев. Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването е на съд за принуда.
 
Той е обвинен, че заплашвал с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарстватадоц. Асена Стоименова, тъй като тя не е била съгласна да назначи за свой заместник посочен от него човек. Причината е, че кандидатът за заместник бил в конфликт на интереси.

Прокуратурата ще протестира решението на съда. Пред медиите Илко Семерджиев каза, че е очаквал оправдателната присъда. По думите му това е било „нелепо обвинение“ и „днес катастрофираха както г-жа Стоименова, така и прокуратурата“.

Той обясни, че според него казусът е бил изпреварваща атака, за да може Стоименова да съхрани едноличното си управление и контрол върху целия фармацевтичен сектор.

„Тя очевидно не желаеше да има заместник, както се изисква по правилника за устройството и дейността на ИАЛ, за да може самоволно да се разпорежда с целия сектор и резултатите от това бяха кошмарни. През мандата на нейното управление разходите за лекарства се увеличиха с над един милиард лева – говорим за периода от 2014 – 2017 г.“, каза Семерджиев.

Дискусиите са закрити за тази страница