Съдебните медици искат възнагражденята им да бъдат изплатени до Нова година

Ако до края на годината не бъдат изплатени хонорарите за извършените съдебно медицински експертизи, съдебните лекари у нас ще ограничат дейността си до минимум и ще работят само по тежките престъпления. Това стана ясно след националната среща на съдебните медици в Пловдив в неделя, съобщава БГНЕС.

От две години те не са получавали възнаграждения от МВР за дейността си, а без тях нито едно дело за тежко престъпление срещу личността на практика не може да бъде придвижено.

Освен това, медиците настояват за пълна отчетност по отношение на финансовите документи по линия на МВР. В момента, оказва се, съдебните лекари в цялата страна не знаят нито откъде, нито колко им се дължи, защото документите преминават няколко инстанции – разследващи полицаи, финансови контрольори, заместник-директори и главни счетоводители. Лекарите настояват бързо да разберат от изготвени им справки от МВР на кого колко се дължи, за какъв срок и кога парите ще им бъдат изплатени. Искат и лащанията да станат редовни.

На срещата в неделя, в която участваше и главният прокурор Сотир Цацаров, лекарите настояха още да имат представители в групата, която се занимава с техните проблеми и в която понастоящем няма нито един съдебен медик.

Дискусиите са закрити за тази страница