Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание за ситуацията в Судан

Съветът за сигурност на ООН се събра на спешно заседание при закрити врата след кървавите репресии над протестите в Судан, при които при последни данни са били убити 60 души, и призива на военните на власт в Хартум в срок от девет месеца в страната да бъдат свикани избори, съобщи БТА.

„Трябва да се върнем на масата за преговори възможно най-бързо“, заяви германският посланик в ООН Кристоф Хойсген преди заседанието, поискано от страната му и Великобритания.

„Законността не може да дойде от дулото на пушка“, отбеляза той. Само в понеделник, след разгонването със сила на демонстрация пред генералния щаб на армията в Хартум, са били убити 35 и ранени няколкостотин души.

Призивът на Военния преходен съвет за произвеждане на избори в рамките на девет месеца, беше осъден от Лондон, Вашингтон и Осло.

„Да се призовава сега за предсрочни избори е отказ от демокрация“, заяви германският посланик в ООН и подчерта, че условията за организиране на избори не са налице.
Генералният секретар на ООН осъди в понеделник прекомерното използване на сила от суданските сили за сигурност.

Антониу Гутериш призова за възобновяване на преговорите за мирно предаване на властта на цивилно правителство. Вчера военните, които управляват Судан, откакто на 11 април свалиха от власт президента Омар Башир, обявиха, че анулират всички мерки, за които се бяха договорили с протестиращите и до девет месеца ще има избори.

Дискусиите са закрити за тази страница