Столтенберг поздрави Северна Македония за успехите по пътя към евроинтеграция

Днешното заседание на Северноатлантическия съвет в Скопие е най-силното политическо потвърждение за пълноправното членство в НАТО на Република Северна Македония. Това заяви премиерът Зоран Заев на заседанието, което се провежда в Скопие под председателството на генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг поздрави Северна Македония за успехите по пътя към евроатлантическа интеграция, за смелостта и решителността да реши проблема с името.

Той посочи, че ползите от членството в НАТО вече са видими -инвестициите в страната тази година са нараснали три пъти. Куражът се отплаща, сигурността води до просперитет, подчерта Столтенберг.Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Благодарение на големите усилия на определени личности, а някои от тях днес са тук, вие градите по-добро бъдеще за вашата страна, като допринасяте за регионалната и трансатлантическа сигурност и осигурявате суверенитета и просперитета на Северна Македония.

Домакинът Зоран Заев посочи, че след поканата за членство е достигнат ръст на БВП от 5,5%, има спад на безработицата със 7,5 на сто, заплатите са нараснали с над 6%, а инвестициите са достигнали рекорд от 625 милиона евро.Зоран Заев, премиер на Македония. Искам да ви уверя, че нашата национална структура и интеграция в НАТО се основават на неуморна работа за постигане на необходимите резултати в съответствие с програмата за продължаване на реформите.

Генералният секретар на Алианса пристигна в Скопие от Тирана, където снощи се стигна до сблъсъци с ранени между полиция и опозиционни демонстранти, които се опитаха да нахлуят в парламента.

Йенс Столтенберг отхвърли насилието и призова за диалог за превъзмогване на политическата криза в Албания. С подобна реакция излезе и американското посолство в Тирана.

Дискусиите са закрити за тази страница