Столична община ще спаси къщата на Яворов

Къщата на Яворов ще бъде купена от Столична община и ще запази предназначение й на музей. В момента юристи обсъждат най-доброто решение по процедурата, потвърди и зам.-кметът Тодор Чобанов пред Нова телевизия.

В края на миналата седмица частен съдебен изпълнител обяви къщата на Яворов на публичен търг заради тежести. Първоначалната цена е малко над 1,6 млн. лева.

Институциите са се споразумели къщата да стане обществена собственост, потвърди зам.-кметът Тодор Чобанов. Столица.bg научи, че къщата ще бъде взета от Столична община и ще поиска СОС бързо да промени собствеността в публична общинска, за да се гарантира, че музеят повече няма да бъде разиграван на търг.

Щом се съобщи за продажбата на къщата на Яворов кметът Фандъкова веднага се зае да я спасява. Тя разговаря с премиера и министъра на културата какви мерки да се предприемат.

Столична община да намери 1,6 млн. лв. и да вземе дома на Яворов, призова и лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. Той заяви, че реституцията преди години е доказала, че това е голяма грешка, подобни имоти да се връщат на собствениците.

Частният съдия изпълнител обясни, че има вариант да се стигне до споразумение със Столична община като купувач и да не се стига до търг.

 

Дискусиите са закрити за тази страница