Столична община няма да се включи в търга за къщата на Яворов

Столичната община няма да участва утре в първата публична продан на къщата-музей на Пейо Яворов. Причината е в множеството неясноти, установени в правен анализ на казуса. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БНР. Става дума за висящото дело по имота, както и стоящите вписани възбрани и разминавания в документите за собственост.

Намерението къщата-музей да стане общинска собственост обаче остава, подчерта кметът. „Ние сме готови след изчистване на всички тези въпроси, да участваме с финансовата подкрепа на държавата в закупуването на тази къща. Отново потвърждавам нашето желание да придобием къщата, но само при ясни условия“, обясни Фандъкова.

Относно казуса с Царските конюшни, Фандъкова съобщи, че общината води преговори за ремонт и с министъра на вътрешните работи като собственик на част от изгорялата сграда. Очаква се скоро тя да бъде възобновена, а покривът ѝ – възстановен, допълни тя:

„Министерството на културата вече я обяви като паметник от местно значение. Работи се и затова да бъдат обявени тези сгради за паметник от национално значение“.

Дискусиите са закрити за тази страница