Стимули вместо санкции при явяване на профилактичен преглед

Ден допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Здравната каса в Русе, според която въвеждането на стимули вместо санкции за задължителните профилактични прегледи, е значително по-ефективно, съобщава БНТ.

В Русе едва 30 на сто от всички 200 хиляди здравноосигурени са минали на профилактичен преглед тази година.

През последните 3 години не повече от 40 на сто от подлежащите на профилактичен преглед се възползват от него. Според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв. , а при повторно – от 100 до 200лв.

Калоян Копчев, директор на Районната здравноосигурителна каса – Русе смята, че тези санкции като цяло е неефективно средство, защото те трябва да се налагат от служители на РЗИ, които не могат да глобят 5 човека, а всичките, което няма как да стане физически.

Досега санкционирани няма. Затова Калоян Копчев предлага вместо санкции стимули, които да накарат гражданите да ходят на прегледи.

„Ще ви дам прост пример – един ден допълнителен отпуск, ако отидеш на профилактичен преглед и представиш амбулаторен лист пред работодателя“, предлага Копчев.

Според него така работодателите ще плащат по-малко болнични, ще се спестят и пари на държавата, защото откритите по-рано заболявания ще се лекуват по-евтино.

Според общопрактикуващите лекари обаче профилактичният преглед не е типичният скрининг за откриване на сериозните заболявания.

Общопрактикуващият лекар д-р Виделина Даскалова смята, че според човека трябва лекарят сам да прецени какви изследвания да пусне. Д-р Даскалова има в листата си 2 500 пациенти, досега на профилактичен преглед са се явили половината. Тя смята, че всеки трябва сам да носи отговорност за своето здраве, затова не възнамерява да им звъни по телефона или да им изпраща писма с обратна разписка.

Дискусиите са закрити за тази страница