Стачка отменя половината полети на „Луфтханза“ утре, засяга и летище "София"

Германската авиокомпания „Луфтханза“ ще анулира повече от 800 полета във вторник, тъй като голяма част от служителите й започват стачка за по-голямо заплащане. Поради ефективния протест „Луфтханза трябва да анулира повече от 800 от планираните си за утре 1600 полета, включително 58 за дълги разстояния“, се казва в изявление на групата, добавяйки, че около 90 000 пътници ще бъдат засегнати. Услугите ще се върнат към нормалното в сряда след стачката, по време на която групи служители като помощен персонал и пожарникари на летището ще излязат от работа между 05:00 и 18:00 местно време, добавят от „Луфтханза“, цитирани от БГНЕС, предаде Нова ТВ.

От летището във Франкфурт, което в най-голямото в Германия, предупредиха на своя уебсайт за „значителни закъснения и анулиране на полети“, засягащи много авиокомпании. Като съветват пътниците да проверят с техния превозвач още преди отпътуването дали полетът им ще се състои. Временната „предупредителна стачка“ ще засегне и летища в Мюнхен, Кьолн и Бремен, както и местен транспорт, детски градини, събиране на отпадъци и болници в няколко провинции като столицата Берлин, Бавария или Северен Рейн-Вестфалия.

Стачката ще засегне и полети до и от летище „София“. Според публикуваната към момента информация на сайта на аерогарата има един анулиран полет. Става въпрос за LH1430 от Франкфурт, който е трябвало да кацне в София в 18:15 ч. утре. Няма да се състои и обратният полет до Франкфурт LH1431, който по разписание трябва да излети в 19:00 ч.

От основния профсъюз „Верди“ заявиха, че преговорите между 10 и 13 април имат за цел да увеличат натиска върху работодателите, за да „дадат на работниците от публичния сектор дял в доброто икономическо представяне“ в най-голямата европейска икономика. Представителите на работниците от „Верди”, сдружението на учителите GEW и федерацията на държавните служители DBB искат 6% увеличение на заплатите или поне с 200 евро за 2,3 милиона души, работещи за федералните и местни правителства в Германия. Те бяха окуражени от успеха на силния металургичен съюз IG Metall, който спечели 4.3% увеличение на заплатите. Последният кръг от разговори между синдикатите от публичния сектор и техните работодатели е планиран за 15-16 април.

„Предупредителните стачки“, които траят по няколко часа, са традиционно загряване на преговорите за заплати в Германия. Ако преговорите се провалят, синдикатите могат да прибегнат до по-агресивни, по-дълготрайни видове стачки.

 

Дискусиите са закрити за тази страница