Става страшно! Още 9 болни у нас от коронавирус са официално потвърдени

Установени са 9 положителни проби за коронавирус от общо 99 изследвани проби. Всички заразени са от град София. Те имат различни истории. Четирима от заразените са в Белодробната болница.

Това заяви генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб.

„Всичките ни усилия са насочени към ограничаването на инфекцията, но тя не може да бъде избегната“, уточни проф. Мутафчийски.

Във ВМА около полунощ е настанена жена с положителна проба. Тя е била придружител на заразената жена медик, за която беше обявено, че се е заразила вчера. Тя се намира в средно тежко състояние с двустранна бронхопневмония. Във ВМА се очаква да пристигнат още двама души с положителни проби. Те са с лека клинична симптоматика

Чрез Националната лаборатория са установени още 6 лица с положителни проби. От тях 4 са настанени в Белодробната болница. Те са от контактната група на починалата вчера жена в Института „Пирогов“.

„Контактните лица са четири установени и те са без никакви клинични оплаквания. От останалите нямаме данни за някакво тежко заболяване към момента. За ВМА най-тежко е състоянието на госпожата, която е била придружителка на установената вчера болна. Всичките посочени лица са от София“, уточни проф. Мутафчийски.

Последните 2 лица не се намират в болнични заведения, а се преминали амбулаторно. „Те ще бъдат настанени със специализиран транспорт в една от трите болници“, каза той

Дискусиите са закрити за тази страница