Сръбският президент отказа да коментира дали Косово е готово на компромисно решение

Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе разговори в четвъртък, в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос, с президента на Косово Хашим Тачи, предава англоезичната редакция на белградската медия В92, цитирана от Фокус.

Сръбският държавен глава е заявил, че той и Тачи са обсъдили продължаването на диалога ( между Белград и Прищина ) и „разрешаването на проблемите“, в ефира на сръбската държавна телевизия „Радио и телевизия Сърбия (РТС)“ Той „не разбира защо Прищина е приела само предложението за обмен на информация по разследването на убийството на Оливер Иванович“, но се „надява, че те ще намерят неговите убийци“. Вучич е добавил още, че е важно разговорите да продължат и че той „мисли за бъдещето на сръбския и албанския народ“.

„Имахме разговори с албанците, които бяха представени тук по начина, по който сме се разбрали – т.е. резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН за Косово“, заяви президентът, очевидно имайки предвид постигнатото споразумение през 2012 година, за употреба на наименованието „Косово“ на регионални форуми, без да се взима предвид финалния статут на сръбската южна провинция, както пише редакцията на В92, където етническите албанци през 2008 година са обявили едностранно независимост – ход, който Сърбия счита за нарушение на териториалния си интегритет и суверенитет.

Когато интервюиращият е отбелязал, че Вучич ще вземе участие „в няколко срещи под надслова Косово и Сърбия“ и е попитал дали това трябва да радва сърбите или да ги притеснява, президентът е заявил, че не става дума за „Косово и Сърбия“, а за „Белград и Прищина“ – „независимо от това, че Тачи говори за Косово и Сърбия, а други хора изобщо не споменават“ тези имена. „Да, нашите отношения са предмет на обсъждане и пред нас не стои лесна година. И тъй като имам възможност да коментирам глупостите, които някои хора на сръбската политическа сцена говорят – ние трябва да вземем решение какво можем да направим, какво точно искаме и какво искаме да правим със себе си. Да имаме реален, сериозен и отговорен подход в бъдеще. Да изгубим възможно най-малко и да спечелим максималното и, както съм казвал безброй пъти, да осъзнаем, че ситуацията, в която ние и Прищина преговаряме е такава, че в края и двете страни ще са недоволни и ядосани“, заяви сръбският президент.

„Ако някой си мисли, че може да вземе всичко, а другата страна – нищо, мисля, че това е грешният начин и че той никога няма да доведе до някакво решение“, продължи той. Ако някой си мисли, че процесът на нормализация на отношенията между Белград и Прищина означава единствено Сърбия да признае Косово и това да е всичко – „тогава – благодаря, довиждане“, подчерта Вучич.

Това е бил отговорът на сръбския президент, на въпрос дали е възможно организирането на международна конференция „за разрешаването на въпроса за Косово и Метохия, вместо „дългосрочното страдание в Брюксел, което продължава от години“, визирайки разговорите с Косово под шапката на ЕС, започнали през 2011 година. Президентът не е отрекъл инициативата по принцип, въпреки че е споделил, че се страхува, че „евентуална конференция може да завърши без да се постигне споразумение“.

Вместо това, двете страни трябва да направят отстъпки, според думите на Вучич. „Ако можете да направите това, то ние сме готови да преговаряме. Ако кажете,‘Сърбия трябва да признае Косово и това е‘, то тогава благодаря, довиждане“, е заявил сръбският държавен глава. Попитан дали Прищина е готова на компромисно решение, той е отказал да говори от името на Косово. „Те ще са там – по коридорите, виждам, че имат много свободно време – питайте ги“, е казал Вучич на репортерите в Давос в четвъртък. 

Дискусиите са закрити за тази страница