"Споделено майчинство": Лесбийски родиха бебе от две утроби

Британска лесбийска двойка се сдоби с първото бебе, родено от две утроби, съобщава Телеграф. Бебето е родено в рамките на забележителна процедура, наречена „споделено майчинство“.
 
Жасмин Франсис-Смит роди синът си Отис преди два месеца, използвайки яйцеклетка, имплантирана с помощта на инвитро процедура, с която за първи път е била оплодена съпругата й Дона.
 
Процедурата, извършвана от Лондонската женска клиника, включва един партньор, който предоставя яйцеклетката, докато другият впоследствие износва плода.
 
И докато над 100 бебета вече са родени от лесбийски двойки, използващи изкуствено оплождане, тази процедура преминава една стъпка по-напред, тъй като в нея взимат участие и двамата родители.
 
Дона Франсис-Смит, 30-годишна, от Нотингаммшир, каза пред „Телеграф“: „Имате много еднополови двойки, в които единият партньор прави всичко – забременява и ражда, докато с тази процедура и двете сне ангажирани изцяло в процеса. Това определено ни сближи емоционално. Ние така или иначе сме много близки, но сега и двете имаме специална връзка с Отис, което беше подпомогнато от начина, по който го направихме. Това е моята яйцеклетка, която след инвитро процедурата беше поставена обратно в тялото ми за 18 часа, преди да бъдат инплантирана в тялото на Жасмин, и тя да забременее.“
 
Дона е в армията от 11 години, като служи дори в Афганистан.
 
Двете се оженили през април миналата година, след като се срещнали през 2014 г. чрез онлайн сайт за запознанства, след като Дона се завърнала от мисия в Кипър.
  
Двете споделят, че искат Отис да стане астронавт, но всъщност може да бъде какъвто си поиска. „Винаги ще го подкрепяме във всичко, което иска да направи“, заключват двете щастливи майки.
 
„Просто сме щастливи, че се получи толкова добре и информацията е закодирана там. Това ще помогне на хората в бъдеще – ще ги сближи, вместо да чувстват, че единия има по-голяма връзка от другия.“ 

Дискусиите са закрити за тази страница