Спаси София: От местопрестъплението: Къде са дърветата на София?

Тази сутрин София осъмна с няколко сцени на убийства на дървета. На различни места в града, активистите от Спаси София извършиха огледи, по време на които констатираха следи от случващите се години наред престъпления. За изясняване на обстоятелствата по извършените деяния, активистите очертаха върху земята силуетите на отдавна отсечените дървета. В края на огледите те отправиха и питане към Общината, защо над 900 пъна по данни на администрацията, все още не са заместени от нови дървета?

Колко години и колко сигнали трябва да изпратят гражданите, за да се полага системна грижа за уличното озеленяване? Именно то е сред важните елементи на зелената система на всеки град. Добре известно е, почти като клише, че дърветата пречистват въздуха и имат шумоизолираща функция. Но най-много им се радваме през лятото, когато всеки търси хладната им сянка.  Често обаче по тротоарите на цели участъци от улици зеят празни дупки. Дърветата в София страдат от замърсяването, ограничения достъп до влага и въздух за корените, чести наранявания, а поради това и от различни заболявания и вредители.

 

 

 

Голям бич за здравето на дърветата се очертава поддръжката на короните им – гражданите са свидетели на кастрене, граничещо с унищожаване. Повечето от тях се възстановяват, но с отслабена здравина на короните, компрометиран вид и състояние, което рано или късно води до тяхната гибел. “Престъпно нехайство е подобна масова практика – години след отсичането на улични дървета, те не се възстановяват. Налага се гражданите да напомнят поотделно за всяко дърво, като сами поемат инициативата. Системна грижа от страна на “Зелени системи” изглежда липсва.” заяви Борис Бонев от Спаси София и допълни: “Обичайна гледка е, възстановяването на уличното озеленяване да става с маломерни фиданки. Те изискват много повече и редовна грижа, за да се прихванат, а понеже такава отсъства, виждаме едни изсъхнали пръчки, но щедро платени с нашите пари.“ От Спаси София смятат, че трябва драстично да се подобри управлението на зелената система. Тя трябва да включва, както актуална карта с всяко едно дърво и неговото състояние, така и промяна на техниките по садене, кастрене, поддръжка и лекуване.

Дискусиите са закрити за тази страница