София домакинства срещата на Европарламента с Конгреса на САЩ

82-ата междупарламентарна среща – Трансатлантически диалог на законодателите – между ЕС и САЩ ще се състои в петък и събота, 29 и 30 юни 2018 г., в София, България. Основните теми, които ще бъдат обсъдени, са сътрудничеството със Западните Балкани, киберсигурността и търговията.

Домакин на събитието ще бъде Народното събрание на Република България, като участниците ще се срещнат с председателя му Цвета Караянчева, председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, председателя на Комисията по външни работи Джема Грозданова и председателя на Комисията по отбрана генерал Константин Попов.

Членовете на ЕП и на Конгреса на САЩ ще бъдат приветствани от представители на българското правителство, включително министъра на външните работи Екатерина Захариева, министъра на вътрешните работи Валентин Радев и заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Мария Габриел, европейски комисар по въпросите на цифровата икономика и общество, ще представи инициативите на ЕС по въпросите на трансатлантическата киберсигурност.

 

Предвидени са четири работни заседания между Европейския парламент и Конгреса на САЩ. Темите, които ще бъдат обсъдени, са:

‒         политическата обстановка в ЕС и САЩ;

‒         сътрудничеството в областта на външната политика с акцент върху Западните Балкани;

‒         киберсигурността с фокус върху защитата на демократичните системи от външна намеса;

‒         икономическото сътрудничество, включително търговски въпроси.

 

 

На 30 юни 2018 г. от 10:30 ч. в сградата на Народното събрание, пл. „Народно събрание“ № 2 в София, ще се състои пресконференция на ръководителите на делегациите на ЕП и Конгреса на САЩ.

 

Целта на срещата е да бъде направен преглед на текущите законодателни програми от двете страни на Атлантическия океан и да бъдат обсъдени възможностите за засилване на сътрудничеството по общите теми, в рамките на които Европейският парламент и Конгресът на САЩ имат отговорности. Срещата се провежда в решаващ момент за отношенията между ЕС и САЩ, предвид неотдавнашното напрежение по търговските тарифи, ядрената сделка с Иран и бъдещето на мултилатерализма.

Това ще бъде 82-ата среща в рамките на Трансатлантическия диалог на законодателите – единствен по рода си форум, в рамките на който два пъти годишно се обсъжда трансатлантическото сътрудничество в областите на външната политика и сигурността и цифровата и икономическата сфера. Предходната такава среща се състоя през декември 2017 г. във Вашингтон.

Делегацията на ЕП включва: Кристиан Елер (ЕНП, Германия), председател на Делегацията на ЕП за връзки със САЩ, Андрей Ковачев (ЕНП, България), Ева Майдел (ЕНП, България), Дубравка Шуйцел (ЕНП, Хърватия), Йепе Кофод (С&Д, Дания), Йоан Мирча Пашку (С&Д, Румъния), Ана Гомеш (С&Д, Португалия), Нина Гил (С&Д, Великобритания), Андерс Примдел Вистисен (ЕКР, Дания), Барбара Капел (АЛДЕ, Холандия), Марите Схаке (ЕНС, Австрия). Членове на делегацията на Конгресна на САЩ са: Марио Диаз-Баларт (Републиканска партия, Флорида), Джим Коста(Демократическа партия, Калифорния), Анди Харис (Републиканска партия, Мериленд), Тед По (Републиканска партия, Тексас), Ами Бера (Демократическа партия, Калифорния), Брендън Бойл (Демократическа партия, Пенсилвания), Шийла Джаксън-Лий (Демократическа партия, Тексас).

Дискусиите са закрити за тази страница