Солун се превърна в център на пристигащите нелегални мигранти от Турция

Солун се превърна в център на пристигащите нелегални мигранти от сухопътната граница с Турция. След мащабна полицейска акция днес властите успяха да отстранят поне част от самонастанилите се мигранти на централния площад в града. Прехвърлиха ги в лагера „Диавата“, където няма условия и място, съобщават лекарите.

Според журналистическо разследване на вестник „Катимерини“, Анкара просто е отворила границата с Гърция, за да упражни натиск както към Атина, така и към Европейския съюз.

Гръцките медии съобщават, че нелегалният трафик се ръководи от „българи, македонци и албанци“. Полицията в Северна Гърция арестува ежедневно трафиканти, които прехвърлят мигрантите от границата с Турция до Солун при тарифа 2 хиляди евро на човек.

Финансовата прокуратура в Атина започна разследва за възможни злоупотреби при управление на европейските средства по мигрантската криза. Министърът по миграцията отхвърли твърденията за злоупотреба, но призна, че почти двойно се е увеличил мигрантският натиск от границата с Турция.

Дискусиите са закрити за тази страница