След 35-годишна забрана Саудитска Арабия разреши ходенето на кино

След над 35-годишна забрана жителите на Саудитска Арабия отново ще могат да ходят на кино, предаде Ройтерс.

Сключено от местните власти споразумение с „Ей Ем Си Ентъртейнмънт Холдингс“ предвижда отварянето на до 40 киносалона през следващите пет години. Първият киносалон ще отвори врати в столицата Рияд на 18 април.

През 70-те години на миналия век в консервативната монархия има кина, но влиятелните духовни водачи успяват да ги затворят. Миналата година правителството оповести, че ще отмени забраната в рамките на амбициозните социални и икономически реформи, насърчавани от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.

Според неназован източник в киносалоните, за разлика от други обществени места, няма да има полово разделение. Жителите на Саудитска Арабия са „жадни“ потребители на западните медии и култура. Въпреки забраната на кината холивудските филми си проправят път към домовете им и се дискутират оживено. За да задоволи „филмовите нужди“ на населението, Саудитска Арабия планира да отвори около 350 киносалона с над 2500 екрана до 2030 г., надявайки се на годишни приходи в бокс-офиса от порядъка на 1 милиард долара.

Дискусиите са закрити за тази страница