Следим през телефона бедствията в София

Софиянци ще могат да следят през телефона си информация за предстоящи бедствия в града. Новото мобилно приложение е по германски модел и идеята за въвеждането му в столицата се зародила при посещение на екип на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ в Берлин по покана на държавния изследователски институт за информационни и комуникационни технологии Fraunhofer FOKUS, съобщиха от кметството.

На служителите от „Москова“ 33 било демонстрирана системата KATWARN, която представлява метод за предупреждение на населението и информация, намираща се под държавна власт за предстоящи бури, земетресение, мълнии, градушки, както и за пожари, наводнения, затворени големи търговски обекти или улици и булеварди.

„KATWARN е мултиканална система, която може да разпространява предупредителни съобщения по множество различни начини и съответно да информира хора например чрез sms, имейл, приложение, рекламни дигитални пана, социални мрежи, бордови компютър на автомобил и др.“, обясняват от общината.

Системата в момента работила успешно в Германия и Австрия. Големи промишлени комбинати, полицейски управления, химически заводи и пристанища я използвали като затворена корпоративна предупредителна система. Членовете на Европейската комисия също имат свалено приложение и от тази година се възползват от услугите й. „Приоритет на Столична община е гарантиране на сигурността на гражданите и гостите на столицата, както и грижата за населението при бедствия, аварии и кризи“, коментира директорът на „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров- директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ и допълни, че вече имат уверение, че тестове на новата услуга ще започна в София.

Дискусиите са закрити за тази страница