СЗО официално обяви коронавирусът за пандемия и разкри, че има страни, които се отнасят несериозно

Коронавирусът вече официално е обявен за пандемия в световен мащаб, а не само за епидемия по места, както бе досега. Това обяви Световната здравна организаци на брифинг в Женева. Лично шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи новината. „В следващите дни и седмици очакваме броят на случаите, смъртните случаи и броят на засегнатите страни да се увеличи… Стигнахме до извода, че COVID-19 може да бъде описан като пандемия „, каза той.

Само преди седмица организацията съобщи, че епидемията от коронавируса, която се разпространи от Китай, може да бъде овладяна и контролирана, като добави, че това може да стане само при съгласувани действия на националните правителства, предаде Ройтерс.

„Призоваваме всяка държава да действа бързо, с размах и решителност“, каза тогава генералният директор на СЗО. Той изрази загриженост, че има държави, които не приемат нещата достатъчно сериозно или пък са решили, че няма какво да се направи. Сега не е време да се отказваме, не е време за извинения, а за впрягане на всички сили, заяви той.

Дискусиите са закрити за тази страница