Серия от мистериозни смъртни случаи сред руски олигарси

В края на деветдесетте години на миналия век руските олигарси бяха галеници на съдбата. С разпадането на СССР и навлизането на пазарната икономика в Русия, руски бизнесмени натрупаха огромно богатство в областта на природните ресурси и суровините. Някои от тях дори се озоваха начело на стратегически компании. 

Но от началото на руската инвазия в Украйна, златната епоха на руските олигарси сякаш е на път да приключи и върху тях се изля дъжд от икономически санкции, въведени от ЕС, САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и други страни.  Блокирани авоари, яхти, достъп до луксозни вили и хижи в Европа… Към този порой от наказателни мерки сега се добавя и мистериозна серия от самоубийства на олигарси, отбелязват западни медии. Френската телевизия Бе Еф Ем припомня, че от 28 февруари насам най-малко четирима олигарси са били намерени мъртви. Всичко говори, че става дума за самоубийства. Но най-смущаващото е, че трима от олигарсите са убили и съпругите си и децата си, преди да посегнат на живота си.
 

Първи в този зловещ списък бе Михаил Уотфорд. Роден преди 66 години в бившата съветска социалистическа република Украйна, той натрупа състояние в петрола и природния газ. На 28 февруари той бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му, припомня Би Би Си. 

На 24 март Василий Мелников бе открит мъртъв заедно със съпругата си Галина и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от „Комерсант“, Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие. 

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на „Газпромбанк“, банковия филиал на руския газов гигант „Газпром“, бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той  е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие. Преди „Газпромбак“ Аваев е работил за офиса на президента на Русия, както и за Държавната дума.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант „Новатек“, беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие. Според местната медия „Телесинко“ полицията работи по две версии – убийство и самоубийство или тройно убийство, прикрито като битова трагедия.
 

Дали тези смъртни случаи са свързани помежду си и дали в тях има намеса на Кремъл? 

 
Засега нищо не говори, че това е така. Още повече, че нито един от тези олигарси не се е обявявал открито срещу руската инвазия в Украйна.
 
Но тази серия от самоубийства сред руските олигарси може би говори за нещо – а именно, че може би настъпва краят на една срамна система, критикувана особено много от опозиционера Алексей Навални, казва пред Бе Еф Ем бившият руски дипломат Владимир Федеровски.
 
 БТА
 
Снимка: Fishki.net

Дискусиите са закрити за тази страница