Село Белозем с предложение за създаване на музей за белия щъркел

Щъркелите вече са тук, дори легнаха да мътят“, каза пред БНР кметът на европейското село на белия щъркел Белозем Иван Тачев.

От селото са изпратили свое предложение до немската фондация „Евронатур“ за създаване на музей и информационен център за белия щъркел. Кметът очаква до края на май да стане ясно дали ще има финансиране за проекта или не. Предвидено е този музей и център да се помещават в общинска сграда.

Включени сме в програмата „Пловдив – европейска столица на културата“, обяви още Тачев и добави, че имат договор за сътрудничество. В този смисъл той очакват повече туристи да посетят селото.

Тачев посочи, че в училището на селото има цял клас, който се занимава с щъркелите – кога е дошъл първият, колко двойки гнездят на покрива на училището, колко малки щъркели излитат и т.н.  

Всяка година от „Зелени Балкани“ правят мониторинг и почистват гнездата, както и ги пръскат с препарати срещу паразити.

Иван Тачев разказа и за щъркела Белчо: „Няколко вечери трябваше да дебнем щъркела Белчо, за да го хванем с един кеп за риба. Накрая успяхме. „Зелени Балкани“ му сложиха проследяващо устройство. Белчо стигна до Южна Африка, направи 8000 км в едната посока и след това отново се върна в Белозем и даде поколение“.

Щъркелът е индикатор за добра околна среда, отбеляза още кметът.

На 18 май предстои Фестивал на щъркела.

Дискусиите са закрити за тази страница