Селото на Майстора на бунт срещу транссексуалните "модели" на гения

Предстояща изложба под наслов „Другите българки“, която е планирано да бъде открита на 8 март в столичен клуб, предизвика в аванс остра полемика и скандал в българското общество, тъй като ще представи фотографски интерпретации по известни картини на Владимир Димитров-Майстора, в които обаче са използвани транссексуални модели.

Консервативните среди се разгневиха още повече и от факта, че проектът е спечелил държавно финансиране в размер на 10 000 лева от Национален фонд „Култура“ към Министерство на културата, по времето на служебния кабинет.

Сега патриотично движение на Станислав Недков-Стъки поиска обаче оставката на министър Атанас Атанасов, а с остра позиция излязоха и от ВМРО, като настояха изложбата да бъде спряна, защото според тях обижда паметта на Майстора и унижава българската култура, общество, жените и всеки един българин. Ежедневни обиди и просташки коментари срещу сегашнияя министър прави и Станислав Трайков, който работеше в министерството по време на предишния министър.

А авторът – визуалният артист Михаил Вучков, работи от 2010 г. над проекта и желанието му е кадрите с транссексуални жени в народни носии на фона на цветя да въздействат като картини, като произведения на изкуството.

Фотографските възстановки правят паралел с картините на Майстора, който е запечатал последните българки, подчинени на патриархалните порядки, чиято маргинализация тогава е била сходна с тази на транс българката днес, смята той.

За него никак не е било лесно да намери модели за фотосесията, тъй като „голяма част от транссексуалните хора у нас се страхуват да се разкрият, за да не бъдат атакувани“, казва той.

Именно това е била причината да се насочи към тази общност, за да я направи по-видима за обществото. Жестът му и социалната мисия, която си е поставил, обаче засега видимо не среща разбиране.

А в кюстендилското село Шишковци, където около 30 години е живял и рисувал художникът Владимир Дмиитров-Майстора, обявиха, че изпращат писмо до министър председателя Кирил Петков и до министъра на културата Атанас Атанасов с категоричната молба да спрат считаната от цяло Кюстендилско за посегателство и гавра с художника, „фотографска изложба, която представя част от творбите на Майстора с лица на хора, които са си сменили пола“, обяви пред БНР кметът на Шишковци Илияна Петрова.

В селото са категорични, че ако няма своевременна намеса на премиера и на министъра на културата да спрат готвената за 8 март изложба в София, то селото се вдига на протести.

„Ние сме потресени! Просто имам обаждания от хора, които са излезли от село Шишковци преди 30-40 години, живеят във Варна, в Русе. Хората се обаждат! Просто обстановката е уникална… Ще пуснем писмата на сайта на Министерския съвет. Отворени писма сме написали, в които ги молим за съдействие, да не се случва всичко това. Преди малко публикувах в групата на Шишковци снимка на моя баба, картина на моя баба и не искам тя да бъде подменена. Много е неприятно. Хората тук имат наследници, моделите имат внуци и правнуци… Това е голям удар за Шишковци“, казва и Илияна Петрова.

А сред транс моделите в изложбата на Михаил Вучков са Данита Мейсън, Иванова Емили, Жулиета Интергалактика, Лайла Аградо, Маги Пападополова, Наташа Рич, Ребека Тайгър Кеш, Мелиса Рангелова, доскоро известна като културиста Тихомир от риалити формата „Фермата“. 

Дискусиите са закрити за тази страница