Северна Корея заплаши с ответни действия заради американско-южнокорейски военни учения

Северна Корея заплаши със „съответен отговор“ днес – три дни след като Южна Корея и САЩзапочнаха двуседмични съвместни учения на военновъздушните си сили, предаде ДПА.

Тези „актове на вероломство“ на Сеул „ни разочароваха много“ и представляват „военна провокация“, каза говорител на севернокорейския комитет за обединението на двете Кореи, цитиран от държавната информационна агенция КЦТА.

Тази година датиращите от 2009 г. маневри са в по-малък мащаб, отбелязва ДПА. 

През последната година Вашингтон и Сеул обявиха, че спират няколко големи учения, включително „Млад орел“ и „Ключова решимост“ през март, като част от дипломатическата си кампания за премахване на ядрената програма на Пхенян.

Северна Корея отдавна възприема съвместните маневри между Юга и САЩ като провокация и репетиция за нападение срещу нея.

Цитираният севернокорейски говорител заяви днес, че промените „никога не могат да прикрият агресивната, нападателна и конфронтационна природа на тези враждебни актове, колкото и да се опитват (Вашингтон и Сеул) да създадат впечатление за „намаляване на обхвата“, като сменят кодовото име“.

Тези учения са „открито предизвикателство“ към Декларацията от Панминчжон, подписана от севернокорейския лидер и южнокорейския президент миналата година, каза той и добави: „Ще има съответен отговор на него от нашата армия“. 

В отношенията между САЩ и Северна Корея тлее напрежение, откакто през февруари американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун прекъснаха срещата си в Ханой, след като не постигнаха споразумение за ядрено разоръжаване на Пхенян, отбелязва ДПА.

Дискусиите са закрити за тази страница