Светът все по-притеснен от засилената активност на севернокорейския ракетен полигон

Северна Корея вероятно се подготвя за изстрелването на ракета или сателит, съобщава Би Би Си, предаде БГНЕС. Това е заключението, което е направено въз основа на сателитни снимки на съоръжение край Пхенян.

През последните дни в обекта Санумдонг, където режимът на Ким Чен Ун сглобява голяма част от балистичните си ракети, се наблюдава засилена активност. Действията на Пхенян идват на фона на съобщенията, че през миналата седмица страната е започнала да изгражда отново основното си съоръжение за изстрелване на ракети в Сохае. Неговото разрушаване започна през миналата година, но работата спря, след като преговорите със САЩ влязоха в задънена улица.

В петък американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще бъде „крайно разочарован, ако Северна Корея поднови тестването на оръжия“.

Според експерти на този етап е по-вероятно Пхенян да се подготвя да изстреля сателит, а не да тества ракета. Сателитните снимки край обекта в Санумдонг показват огромни камиони, които се движат от и към съоръжението, което предполага, че Северна Корея се подготвя да премести някакъв вид ракета към площадката за изстрелване. 

Дискусиите са закрити за тази страница