САЩ са готови за нови удари срещу Сирия

Съединените щати са готови за нови удари срещу Сирия. Това стана ясно от заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

БРАТОВЧЕДЪТ НА АСАД ЕКСКЛУЗИВНО: САЩ и Русия се бяха договорили за ударите в Сирия

Войната с ракети се превърна във война на думи по време на свиканото от Русия заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Руската резолюция беше отхвърлена. Днес се очаква да се гласува нова версия, с която да се направи проверка на химическата атака в Сирия, но не е ясно дали и тя ще мине.

Русия заклейми атаката срещу Сирия, но Съветът за сигурност към ООН отхвърли резолюция с такова съдържание.

„Признак на цинична надменност е когато група от държави решат сами да започнат военни действия”, заяви Василий Небензя, представител на Русия в ООН.

Представителят на Съединените щати предупреди, че използването на химическо оръжие е червена линия.

„Ако режимът в Сирия отново използва отровен газ, Съединените щати са готови за удар”, заяви Ники Хейли, представител на САЩ в ООН.

В Twitter президентът Доналд Тръмп определи мисията като постигната. Но за мнозина в Съединените щати не е ясно каква е мисията и има ли стратегия за Сирия.

„Съединените щати трябва да имат цялостна стратегия за Сирия извън това да предотвратят Асад да използва химически оръжия”, коментира конгресменът Майк Кофман.

Засега стратегията на Вашингтон изглежда така – спиране на „Ислямска държава” и на употребата на химически оръжия.

„Снимките на мъртви деца не са фейк нюз. Те са резултат от варварската нехуманност на режима”, заяви Ники Хейли.

Но решението на Доналд Тръмп и коалиционните партньори Франция и Великобритания да действат със сила беше поставено от въпрос – както от законодатели в трите държави, така и от Асоциацията за контрол на оръжията. В декларация от там заявяват, че е притеснително възможността президентът сам да заповядва военни удари и така да се стигне до използването и на ядрено оръжие. 

„Широкото твърдение, че президентът може да започне военни действия по своя воля, повдига конституционни въпроси и създава притеснения за възможността президентът сам да нареди военни действия срещу други заплахи, включително Северна Корея, по начин, който да доведе до употребата на ядрено оръжие”, се казва в декларацията.  

Дискусиите са закрити за тази страница