Саудитските арабия блокира достъпа по въздух, море и земя до Йемен

Военна коалиция, ръководена от Саудитска Арабия временно ще затваря всички въздушни, сухопътни и морски пътища до Йемен, за да спре потока на оръжие от Иран към бунтовниците Хутим съобщава държавната информационна агенция „СПА“, цитирана от „Ройтерс“, предава news.bg 

Този ход е следствие на ракетата изстреляна към Рияд в събота, която коалицията описва като „опасна ескалация“ от подкрепяните от Иран, милиции Хути, които контролират голяма част от Йемен.

Коалицията и американският президент Доналд Тръмп обвиняват Иран за атаката, но ръководителят на революционните гвардия на Иран отречеобвиненията в неделя, като отхвърли обвиненията на Тръмп като „клевети“.

Балистичната ракета беше прихваната от противовъздушната защита на Саудитска Арабия и беше свалена до летището в Рияд, без да причини жертви.

„Командването на коалиционните сили реши временно да затвори всички йеменски въздушни, морски и сухоземни пристанища“, се казва в изявление и допълват, че хуманитарните доставки и помощи ще продължат да имат всякакъв достъп до Йемен.

Организацията на обединените нации и организациите за международна помощ многократно са критикували коалицията за блокиране на достъпа, особено на северната част на страната, контролирана от бунтовниците.

В гражданската война в страната са загинали най-малко 10 000 души и е предизвикана тежка хуманитарна криза в една от най-бедните нации в арабския свят. Повече от половин милион йеменци са заразени с холера и около седем милиона са на ръба на глада, според ООН.

Дискусиите са закрити за тази страница