Само 206 се записаха да учат за военни

Общо 206-има българи се записаха да учат за военни през учебната 2018/2019 г. Бройката е сборна от Военното училище във Велико Търново и Военноморското във Варна. Около 60 от местата за курсанти са незаети след първия прием в Националния военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Очаква се те да бъдат заети по време на втория прием през септември.

Военният ВУЗ обяви прием на 224-ма курсанти и над 280 студенти за учебната 2018/2019 г. Запълнени са над 70% от обявените места. За бакалаври в трите факултета са приети над 170 души, или над 80%, като записването продължава, пише в. „Монитор“.

Почти изцяло са запълнени местата във факултет „Общовойскови” във Велико Търново и в „Авиационен” в Долна Митрополия. В старата столица са останали само пет места за различните специалности, с едно по-малко са незаетите в Долна Митрополия. Най-много свободни места са останали във факултет „Артилерия, ПВО и комуникационни и информационни системи” в Шумен.

За втора поредна година НВУ продължава прием за задочно обучение на офицерски кандидати, сержанти и войници за придобиване на образователно-квалификационна степен “бакалавър по военно дело”. Миналата година бяха приети шестима, а за тази план-приемът е за 20 души, като местата вече са попълнени.

 

„Тази година за първи път НВУ ще обучава военнослужещи – офицерски кандидати, сержанти и войници, притежаващи висше образование по специалности, съответстващи на гражданската на курсантите, в курс за професионална квалификация по военно дело. Подготовката продължава 1 г., а в края те ще бъдат произведени в лейтенанти”, коментира началникът на НВУ ген. Пламен Богданов, като уточни, че план-приемът е за 28 души.

„Отчитаме добра кампания по приема. За пореден път се убеждаваме, че когато се работи усилено и се посещават много населени места и училища, това дава много добри резултати”, каза още началникът на Военния университет. 42-а курсанти влизат на 10 август във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ във Варна. 21 от тях са във военните специалности за нуждите на Военноморските сили а другите 21 са за обучение на военни лекари. Това съобщи шефът на Военноморското училище флотен адмирал, професор, доктор на военните науки Боян Медникаров.

Веднага курсантите ще започнат началната си военна подготовка, която ще продължи до 21 септември, когато ще е клетвата им. При цивилния прием квотата от 500 места за гражданските специалности е изпълнена на 12 юли. Допълнително са приети още 60 студенти по съвместен проект с Военно-транспортното училище за специалността „Корабоплаване“, каза още адмирал Медникаров.

Няколко са сред най-желаните специалности, като за някои от тях са се конкурирали по 6 кандидати за 1 място. Сред тях са „Корабоводене“, „Корабни машини и механизми“, „Мениджмънт на водния транспорт“, „Морска логистика“, „Информационни и компютърни технологии“.

Тази година са приети и 39 анголски студенти, които ще се обучават за нуждите на техния риболов. Други 110 студенти се очакват още от Гърция и Турция. Общо във ВВМУ„Н. Й. Вапцаров“ във Варна се обучават чуждестранни студенти от 14 националности.

Дискусиите са закрити за тази страница