Руско-украинската криза може да вдигне цените и да ограничи доставките на храни

Ескалацията на напрежението между глобалните селскостопански производители Русия и Украйна вероятно ще принуди купувачите на пшеница, царевица и слънчогледово олио да търсят алтернативни доставки, което ще доведе до повишаване на световните цени на храните, които вече са близо до многогодишни върхове, твърдят анализатори и търговци, съобщава Ройтерс.

По-рано днес имаше срив на глобалните фондови пазари и ръст на петролните и на цените на природния газ, след като руският президент Владимир Путин нареди на войските да влязат в отцепилите се региони на Източна Украйна – Донецк и Луганс.

Ескалацията на руско-украинската криза обаче да доведе и до по-нататъшно повишаване на цените на селскостопанската продукция, тъй като двете страни, въвлечени в конфликта, формират около 29% от световния износ на пшеница, 19% от световните доставки на царевица и 80% от световния износ на слънчогледово масло. Търговците се притесняват, че всяка евентуална военна инвазия на Русия в Украйна може да повлияе на реколтата и да предизвика масова борба от страна на вносителите за замяна на доставките от Черноморския регион.

Във вторник фючърсите на пшеница н Чикагската стокова борса скочиха с повече от 2%, тези на царевицата достигнаха седеммесечен ценови връх, като повишение отбеляза и цената на соята. И трите ключови съставки в храните и фуражите вече поскъпнаха с около 40% от най-ниските ценови нива през 2021 г. в резултат на спад в световното производство и стабилното търсене.

„Прекъсванията в доставките от Черноморския регион ще повлияят на цялостната глобална наличност“, заяви пред „Ройтерс“ Фин Зибел, икономист по агробизнес в National Australia Bank. „Купувачите от Близкия изток и Африка ще търсят алтернативни източници“, добави той.

Около 70% от руския износ на пшеница отиде през 2021 г. в купувачи от Близкия Изток и в Африка, според данните за доставките на агенция Refinitiv.

Търговци също така посочват, че засиленото напрежение вече е накарало някои купувачи да пренасочат корабите към други доставчици поради опасения, че всяко избухване на евентуална война ще доведе до продължителни забавяния на доставките.

„Корабите избягват да навлизат в Черно море поради военния риск“, отбеляза базиран в Сингапур търговец. „Вече има прекъсвания в доставките“.

Липсата на доставки от Черноморския регион може да повиши търсенето на пшеница от Съединените щати и Канада, които са други от водещите производители.

Световните цени на храните вече се движат близо до 10-годишни върхове, водени от силното търсене на пшеница и млечни продукти, съобщи агенцията на ООН по храните по-рано този месец.

Допълнителна подкрепа за растящите цени на селскостопанските стоки произтича и от силното поскъпване на суровия петрол, тъй като това води до нарастващото използване на селскостопански продукти при производството на алтернативни горива.

Дискусиите са закрити за тази страница