Руски издания коментират посещението на Медведев в България

София пожела прагматични отношения с Москва. Това е изгодно за Русия – така федерацията ще може да заобиколи газотранспортната система на Украйна, доставяйки газ в Европа от юг. Цената на това достига 1,4 милиарда евро, пише руският електронен в. „Правда“.

След „продължителното захлаждане през последното десетилетие“ България промени отношението си към Русия, пише изданието в коментар за приключилото вчера посещение на руския премиерДмитрий Медведев в София. „Правда“ припомня подписан от министър-председателя Бойко Борисов доклад за състоянието на националната сигурност на България от 2016 г., според който действията на Москва „заплашват (. . .) единна, свободна и мирна Европа“. „Миналата година обаче Борисов промени риториката си и извърши ред постъпки, достойни за уважение“, отбелязва изданието и като пример посочва настоящите позиции по ключови енергийни проекти, плащането на задължения, свързани с АЕЦ „Белене“, и позицията във връзка със случая „Скрипал“.

Премиерът на България обеща освен това на среща с Владимир Путин, че ако Русия прекара през страната му тръба от „Турски поток“, този път българите няма да отменят проекта в угода на европейската „диверсификация“, напомня онлайн изданието. 

„Правда“ свързва „промените“ в българското отношение към Русия с „избирането на „проруския“ президент Румен Радев и засилването на националистическите нагласи в Европа“, където ред европейски лидери „отстояват своите интереси“. 

„Стигна се до разбиране, че ако България не прехване сега газовия поток от украинската газотранспортна система, ще изгуби и сегашните налични обеми (сега се доставя газ през Украйна и България за Турция), също и възможността те да бъдат компенсирани, после и (шанса за) развитие в посока към европейски хъб (. . .) Прагматичният подход на София по принцип задоволява Кремъл, тъй като е необходимо в най-кратък срок да спрем газовия транзит през Украйна, за да не спонсорираме антируския, нацистки режим“ в Киев, добавя руският електронен вестник.

„Правда“ напомня и изявлението на Медведев в София, че Русия е готова да разгледа възможността за участие в строежа на АЕЦ „Белене“. Руският премиер „обаче настоя ЕС да осигури гаранции по повод строежа на разклонение от „Турски поток“ за България. Това също е прагматичен подход и трябва да бъде приветстван“, заключава изданието.

Българските „силни леви обществени организации, които се наричат русофили, изведнъж получиха подкрепа в лицето на действащото правителство, съставено от техни довчерашни съперници – привърженици на Запада“, коментира по повод посещението на Медведев руската телевизия „360 градуса“ в едноименното онлайн издание. След срещата между двамата премиери нищо чудно да последва официално посещение на президента Путин в България.

Поне София много разчита на това. Защото последното му идване датира от 2008 г., а оттогава много неща се промениха не само в света, но и в отношенията между двете страни, се казва в коментара.

На руско-български туристически бизнес форум в София Дмитрий Медведев се пошегува с печатна грешка в подготвените за него материали – според тях потокът от български туристи във федерацията е нараснал на 56 милиона души, а не на 50 000, както е всъщност, пишат още изданията в Русия. „Желая ви да постигнете тези цифри от 50 милиона, които прочетох току-що“, цитира „Взгляд“ реплика на руския държавник. Медведев посочи, че през 2018 г. България е посрещнала над 500 000 руски туристи. Същевременно изтъкна, че за да увеличи посещаемостта, Русия трябва да обновява инфраструктурата си и да строи нови хотели, пише „Вечерняя Москва“.

Електронното издание „Политроссия“ описва работната вечеря на Медведев с Бойко Борисов и акцентира върху обсъдените проблеми в комуникациите между градовете и пристанищата на България и Русия. Медведев заяви, че това е доста важно направление, особено при положение че съседните страни също развиват морски и въздушни превози. Руският премиер подчерта: „който работи по-нестандартно, ще може да получи по-добри условия и повече туристи“, допълва „Политроссия“.

„Росийская газета“ се спира върху вчерашната среща на Дмитрий Медведев с българския патриарх Неофит. След разговора двамата се отправиха към катедралата „Св. Александър Невски“. Край входа на руския премиер бяха предложени свещи, но той не пожела да нарушава традицията и сам си купи от църковната лавка, разказва вестникът.

Дискусиите са закрити за тази страница