Руският нефт е трудно заменим, следващите 2-3 зими ще са тежки

Ако руският газ към Европа спре, оставаме без 150 млрд. куб. м. Този дефицит няма как да бъде запълнен. Ние ползваме малко под 3 млрд. куб. м на година, а дневното потребление e 10 млн. куб. м. Ако спре руският газ, имаме възможност около 4 млн. на ден да покрием. Другите 6 млн. са дефицит и ние нямаме полезен ход в тази насока. Това коментира в ефира на Bulgaria ON AIR енергийният експерт Васко Начев, който прогнозира, че следващите 2-3 зими ще са изключително тежки именно заради създадения дефицит.
 

„Тази дупка ще остане незапълнена. В енергетиката нищо не става от днес за утре! Всеки проект отнема години, в най-добрия случай“, уточни Начев.

 

По думите му руският нефт е трудно заменим, защото всяка рафинерия работи с точно определен тип.

 

„Не можем да вземем от Румъния – казват го хора, които нямат представа от тези неща. Много близък до руския е нефтът от Иран. Не е лесно да бъде подменена или сменена доставката на едно количество с друго от различни места“, изтъкна енергийният експерт.

 

Начев не вижда алтернатива на руския газ в строенето на нова ядрена централа.

 

„Една барака да построите ви отнема повече от година време с всички разрешителни! Представете си ядрена централа! Недоумявам как с лека ръка може да се говори по този начин. Разбирам, че трябва да бъде внесена доза спокойствие за хората, но не бива по този лек и елементарен начин да се поднасят нещата. Всеки с елементарна представа от тези неща би трябвало да е наясно, че това нещо ще отнеме едни 7-8-10 години“, посочи енергийният експерт.

Дискусиите са закрити за тази страница