Русия срина с ракети детска болница и родилно, Зеленски: Военно престъпление ВИДЕО

Украинският президент Владимир Зеленски определи руския въздушен удар срещу детска болница с родилно отделение в югоизточния град Мариупол като „военно престъпление“. Зеленски призова и за международно осъждане на „геноцида“, предаде АФП.

„Ние не сме правили и никога няма да направим нещо подобно на това военно престъпление в нито един от градовете в Донецка или Луганска област, или в който и да е регион… защото ние сме хора. А вие хора ли сте?“ — попита Зеленски, като премина от украински на руски език.

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. Атаката беше осъдена и от ООН, САЩ и редица хуманитарни организации. Евакуацията на цивилното население се очаква да продължи и днес, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Най-малко 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез хуманитарни коридори от три града – Суми, Енергодар и районите около Киев, а според Зеленски надеждата е днес да бъдат осигурени още шест маршрута.

Украинския президент посочи, че усилията ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани.

По-рано украинската агенция Интерфакс цитира заместник-ръководителя на президентската канцелария Кирило Тимошенко, който заяви, че до момента близо 48 000 украинци са били евакуирани чрез хуманитарни коридори. По думите на Тимошенко 43 000 души са напуснали град Суми, 3500 – Киевска област, а 1000 са избягали от Енергодар.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи, че близо 180 000 души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на конфликта на 24 февруари, предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс. Министерството посочи, че операцията за отваряне на хуманитарни коридори, за да могат украинските цивилни и чужденци да напуснат зоните на сражения, „не е постигнала желания резултат по вина на Киев“. Руското министерство на отбраната окачестви положението на цивилните в град Мариупол като „катастрофално“.

На фона на продължаващите сражения по земя и въздух двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня, които биха позволили евакуация на цивилните от зоните на сражения.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че стотици хора са избягали от предградия на Киев, окупирани от руската армия.

По данни на министерството около 700 души са евакуирани вчера от Ворзел и Ирпин, но хората от други три предградия на Киев не са имали възможност да напуснат. Някои от тези, които са успели да избягат, казаха, че не са яли от дни, посочва БТА.

„Не помня кога съм яла за последно“, каза жителка на Ирпин, която сподели само първото си име – Олена.

Дискусиите са закрити за тази страница