Русия забрани Facebook и Instagram

Съдът в Москва призна американската компания Meta за екстремистка организация и забрани Facebook и Instagram в Русия.

„Удовлетворява се искането на Генералната прокуратура за забрана на дейността на компания Мета”, обяви решението съдия Олга Солопова. От съда уточниха, че решението влиза в сила незабавно.

По-рано днес представител на корпорацията заяви, че руският съд няма право да разглежда заявлението на Генералната прокуратура и настоя да се прекрати производството по делото.

От Meta съобщиха, че на компанията не ѝ е било предоставено достатъчно време за изготвяне на позиция и поискаха назначаването на лингвистична експертиза – искане, което съдът отхвърли.

Генералната прокуратура на Русия подаде на 11 март заявление в съда за признаване на компания Meta за екстремистка организация и настоя да бъде прекратена дейността ѝ на територията на русия.

По-късно Следственият комитет повдигна наказателно дело срещу корпорацията заради незаконните призиви на Facebook и Instagram към насилие срещу руски военнослужещи.

В съда представител на Meta заяви, че „след обществения дебат“ компанията вече е променила политиката си и смята, че „русофобията и призивите за насилие срещу руски граждани са неприемливи“.

 

Дискусиите са закрити за тази страница