Русия е готова за диалог с Украйна, но има условия

Русия е готова за диалог за Украйна, ако всички нейни искания бъдат изпълнени. Това е заявил днес руският президент Владимир Путин на германския канцлер Олаф Шолц по време на телефонен разговор, съобщи Кремъл. Путин „потвърди, че Русия е отворена за диалог с украинската страна, както и с всички, които искат мир в Украйна. Но при условие, че бъдат изпълнени всички руски искания“, се казва в изявлението.

Руският президент отрече руските войски да бомбардират украински градове и определи тази информация като фалшива. Путин заяви, че съобщенията за „предполагаемите продължаващи въздушни удари по Киев и други големи градове са груби пропагандни фалшификати“, се казва в изявление на Кремъл. Той добави, че диалогът за Украйна ще бъде възможен само ако бъдат изпълнени руските искания.

Путин „потвърди, че Русия е отворена за диалог с украинската страна, както и с всички, които искат мир в Украйна, но при условие, че бъдат изпълнени всички руски искания“. Те включват неутрален и неядрен статут на Украйна, нейната „денацификация“, признаването на Крим като част от Русия и на „суверенитета“ на сепаратистките територии в Източна Украйна.

„Беше изразена надежда, че по време на планирания трети кръг от преговорите представителите на Киев ще заемат разумна и конструктивна позиция“, добави Кремъл. Следващата среща на делегациите на Русия и Украйна се очаква през уикенда, според един от преговарящите от страна на Киев.

Дискусиите са закрити за тази страница