Румен Радев отново в международна изолация

Втори опит за участие на президента Румен Радев в международно събитие се е увенчал с неуспех, пише ТОПНОВИНИ. Става дума за провеждащата се днес и утре Мюнхенска конференция по сигурността. На събитието от българска страна са поканени Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Красимир Каракачанов.

От президентската администрация са направени постъпки и Румен Радев да се присъедини към събитието. Покана за конференцията обаче така и не е била получена.

Преди седмици екипът на Радев не споучи и в опита си да изпрати президента на традиционната молитвена закуска при държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.

Натоварен с важната за Радев задачатогава бе секретарят по външната политика Димитър Арнаудов. Възпитаникът на Московския държавен институт за международни отношения и бивш посланик в Албания е трябвало да осигури визита на Радев в Белия дом. В каузата е била въвлечена и Елена Поптодорова. Бившият посланик на България в Щатите е опитала да активизира контактите си, тъй като подобна “тиха дипломация” би реабилитирала името ѝ. Вместо това в сряда присъдата на Поптодорова влезе в сила.

Докато българските политици се отправяха към Мюнхен, държавният глава участва в отбелязването на деня на Община Сухиндол и празника на лозарите и винопроизводителите. Днес Радев приема почетния караул в Хасково.

Външнополитическата изолация на президента напомня за 2014-а, когато никой от големите световни лидери не искаше да се среща с тогавашния премиер Орешарски. Наблюдатели напомнят, че най-популярната визита на Орешарски бе във Виетнам, където откри български ресторант.

Дискусиите са закрити за тази страница