Румен Радев: В България се говори много, но се прави малко за борбата с корупцията

При бойкот от страна на политически представители на ГЕРБ и изпълнителната власт, президентът Румен Радев откри международна коференция за противодействие на корупцията. „В България се говори много, но малко се прави. Напоследък даже още по-малко се говори. Вниманието е насочено в полето на външната политика – Западни Балкани, европейско председателство, Русия. А всички знаем, че за корупцията няма почивен ден.“, коментира Радев.

Президентът не пропусна да обори тезата на представители на управляващите, които смятат, че корупцията е „възприятие“. 

„Няма да споря дали тя е реално явление или възприятие. Безспорно е ясно, че нанася огромни вреди на обществото. Тя овладява основни лостове на държавното управление в трите вида власти. Краде от нацията, генерира бедност и престъпност. Ерозира държавата, отблъсква инвеститорите, възпрепятства развитието на икономиката.“, описа Радев.

Международната конференция е първата, която ще анализира корупционните практики и противодействието им, зарече се президентът. На нея участват лектори от други държави, ръководители на български институции, сред които и шефът на КОНПИ Пламен Георгиев и Атанас Темелков, председател на новата агенция „Електронно управление“.

Дискусиите са закрити за тази страница