Румен Радев: Всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд

Думата на 2019 г. е „безветрие“. Мисля че това е олицетворение на липсата на промени във въздуха, който дишаме, така и в управлението на държавата. Много бих искал да кажа, че е „демокрация“, но аз не виждам промяна в управлението. Думата на следващата 2020 година ще е „отговорност“.  Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Годината“ по Дарик.

Радев коментира и изборите, които се проведоха в страната ни тази година.

„Ако четете социологическите изследвания от местните избори, има някои, които показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено ако вземем последните местни избори“, каза още той.

„Много са слабостите и аз свиквах заседания на ЦИК, на институции и преди и след изборите. Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини 15-20%, а се приема, че 3% е прага за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места“, добави държаният глава.

„Всички тези проблеми изискват нашето внимание, това е удар по демокрацията. Ще поканя още през януари изпълнителната власт и парламентарните партии, за да обсъдим някои важни стъпки. Няма да бързам с Консултативен съвет, ще направя такъв, ако видя че не се вземат мерки. Този път трябва да постъпим като цивилизована държава преди следващите парламентарни избори. Шест месеца преди тези избори всичко трябва да е установено. Ако има законови промени, да бъдат приключени, да да се актуализират избирателните списъци и най-важното – да бъдат доставени машини за машинно гласуване“, обясни още президентът.

По думите му това е мярката срещу манипулацията при отчитане на резултатите.

„Ако върнем лентата обратно, март 2021 имаме избори, връщаме 6 месеца, а ако върнем още 9 месеца за обществена поръчка… Означава, че януари месец трябва да се пусне поръчката за закупуване, а в бюджета за 2020 г. няма такава позиция. Българският бюджет е аморфно понятие, така че правителството може да бръкне в него и да извади няколко милиарда. Това е порочна практика. Законодателят трябва да вземе решение за дистанционно гласуване, не може да се хвалим, че сме държава с дигитализация и да се страхуваме от такова гласуване“, допълни Румен Радев.

Той обяви, че ще предложи промени в Конституцията. На въпрос какво точно ще поиска да се промени, президентът даде за пример индивидуалната конституционна жалба. Той подчерта, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.

Това е един от факторите за гражданско общество, подчерта държавният глава. Радев допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

Аз не водя война с никого, подчерта президентът. Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов, допълни той.

„Преди 10 години ние бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния – какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите дании, ние сме на 51% от средното европейско ниво, Румъния на над 60%… Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три… Тази политика, която води правителството продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци“, отбеляза Румен Радев, цитиран от Епицентър.бг.

„България е с ограничени ресурси. Нашият единствен начин да догонваме Европа, това е човешкият капитал. Трябва да има друга политика, много по-догонваща“, коментира още държавният глава.

Американският президент Доналд Тръмп казва „America first“ (Америка на първо място, бел. ред.). Ние трябва да се учим от президента Тръмп, каза още Румен Радев и допълни, че трябва да се защитават интересите на България.

Президентът коментира и проблемите около НСО, които в последно време са във фокуса на общественото внимание. Той подчерта че привидно ръководи службата, но тя всъщност оперативно се управлява от други. Радев каза ясно, че ако от него зависи решението – Пеевски и Доган няма да имат охрана от НСО.

„Решението кой да влезе в списъка с допълнително охранявани лица от НСО се взима от тричленна комисия, в която влизат началникът на НСО, шефът на Държавната агенция “Национална сигурност“ (ДАНС) и главният секретар на МВР. Реално ДАНС и МВР взимат решенията кой да бъде охраняван. НСО няма право да откаже, а само организира охраната”, заяви президентът и добави, че това става на базата на установени твърдения на ДАНС и МВР за заплахи към хората в списъка.

Президентът подчерта че привидно ръководи службата, но тя всъщност оперативно се управлява от други. И допълни, че МВР и ДАНС са на пряко подчинение на премиера, затова Бойко Борисов трябва да отговоря на “всички въпроси за охраната на г-н Доган и на г-н Пеевски”.

“Тази седмица помолих, защото мога да моля, а не да заповядам, началника на НСО да събере комисията. Резултатът е категоричен – от МВР и ДАНС твърдят, че има заплаха и охраната им (на Пеевски и Доган) трябва да продължава. Нека българският законодател прецени за това дали трябва да се смали охраната. Има хора, които преценяват степента на заплахата”, коментира Румен Радев.

Относно проекта за разширяването на Националната библиотека, президентът заяви, че го подкрепя.

Дискусиите са закрити за тази страница