Рекорден брой хора потърсили помощ в "Пирогов" по празниците

Дежурството в дните по Великденските празници за пироговските екипи беше тежко. Над 1830 пострадали се обърнаха за помощ към Спешното на „Пирогов” през почивните дни около Великден или това са с близо 400 повече пациенти за последните 4 години, съобщиха от болницата.

На близо 240 се е наложило да останат за болнично лечение, като 10 от тях са неосигурени. Освен пациентите от цяла София и околните населени места, дежурните пироговски екипи са се погрижили и за над 50 тежко пострадали от различни части на България. Те са били преведени за лечение в университетската спешна болница, тъй като има капациетет да поеме най-тежките случаи в страната, отчитат дежурните екипи.

Пироговските медици са се погрижили и за 474 деца, имащи нужда от лекарска помощ по празниците, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в „Пирогов”. Съпоставено с преди 4 години се наблюдава нарастване – близо 130 малки пациенти повече са преминали пред Детското спешно.

През пироговските противошокови зали – за възрастни и за деца, са преминали близо 30 много тежки случая. Това са много тежки пациенти, при които е необходимо комплексно лечение и лекари от няколко специалности, а диагностицирането налага високоспециализирани изследвания. Тежко е било и за дежурните в пироговските реанимации –  там се борят за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца. 

Традиционно натоварени са травматологичния, неврохирургичния, токсикологичния и хирургичния кабинет. Пострадали от ПТП-та, мотористи и височинни травми изпълниха травтологичния и неврохирургичен спешен кабинет. Много случаи на алегични реакции пък потърсиха помощ в спешния токсикологичн кабинет, за щастие няма приети деца, употребили алкохол, през хирургията преминаха пациети, които са с хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

Великденските празници допринесоха за увеличването на броят на книжките в детските хирургия и травматология, За щастие на малките пациенти Клиниката по детска травматология олучи над 100 книжки от хора с добри сърца, които искат да направят болничният престой по-приятен за всяко дете. Дарителите посочиха, че добрите дела се правят, но не се разкава за тях. Ето защо те пожелаха анонимност.

В Отделението по детска гръдна хирургия стажант-акушерката Нино Колева пък дари детски книжки, приказки и книжки за оцветяване. Тях студентката получи като награда от 12-ия Национален фотоконкурс „Най-сладка целувка – 2018“ – за снимка на въздушна целувка с послание, направена от фотографа Вячеслав Попов. 

„Благодарна съм за изключително топлото посрещане от старшата медицинска сестра на Отделението по детска гръдна хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – Росица Райкова и целия екип на отделението, където работят отлично подготвени медицински специалисти и ръководители по здравни грижи с доказан професионализъм, дългогодишен опит и всеотдайност към професията.

“Когато моята снимка с послание спечели конкурса беше огромна радост за мен. Но днес, аз получих най-големият подарък, който можеш да получиш – да направиш щастлив някой друг. Щастието, което се отразява в очите на другия, е най-голямото щастие, което самият ти можеш да изпиташ.“, посочи Нина Колева, която е студентка IV курс в специалност „Акушерка“ към ФОЗ на Медицински университет – София.

 

Дискусиите са закрити за тази страница