Разбиха международна банда за финансови измами, шефовете й – българи

На 2 април полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България е осъществена мащабни съвместни действия по неутрализирането на международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари. С неутрализирането на участниците в организираната  престъпна  групата на българска територия са ангажирани служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР, Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

В рамките на операцията на територията на  България са задържани трима български и един германски гражданин, двама от които са сред предполагаемите ръководители на групата. В Сърбия са задържани пет лица, поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 милиона евро.

Разследването срещу международната престъпна група започва Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия  преди близо година, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Подкрепа в обмена на информация и координиране на действията по разследването оказват Европол и Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

Пострадали от действията  на  престъпната мрежа са хиляди граждани на десетки европейски и други държави. Разследващи изчисляват, че щетите от  измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой пострадали  лица не са подали  жалба.

Изяснен е механизмът на финансовата измама: участниците в престъпната дейност насърчават по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви-„инвеститори“ да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови  инструменти срещу начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, незабавно биват „атакувани“ от т.нар. агенти и „лични брокери“, базирани в „центрове за обаждания“ (колцентрове), предимно в Белград и София. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си и по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика след „инвестирането“ на всяка сума тя била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея. Четиримата уличени за участие в международната престъпна групата на територията на България са задържани в София, въз основа  на издадени Европейски заповеди за арест. За германския гражданин Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Други двама от задържаните са под домашен арест, а един – с наложена парична гаранция.

Дискусиите са закрити за тази страница