Разбиха група за фалшиви кредитни карти в Испания, шефът й имал присъда за 11 септември

Испанската полиция разби престъпна групировка, изработвала фалшиви кредитни карти под ръководството на алжирец, излежавал присъда за съфинансиране на атентата от 11 септември 2001 г. в САЩ, предаде бТВ, позовавайки се на Франс прес и ТАСС.

В Мадрид са арестувани 19 души, произвеждали фалшификатите, вграждайки в тях събрани от „Тъмната мрежа“ (Darknet – анонимният сегмент от интернет) данни на потребители, включително пинкодове. Така измамниците получавали възможност да теглят суми от банкомати и да пазаруват в магазини, съобщи полицията.

Арестуваните се опитали да извършат с „клонираните“ карти измами за над 5 милиона евро, но банките и други финансови учреждения блокирали много от техните трансфери. Според оценки реалните щети достигат 500 хил. евро, отбелязва ТАСС.

Главатарят на престъпната групировка – 49-годишен алжирец, чиято самоличност не се съобщава,  използвал същия процес, за да подпомогне финансирането на атентата от 11 септември 2001 г. в САЩ, при който загинаха близо 3000 души.

Говорителка на полицията съобщи, че мъжът е бил осъден и излежавал присъда в Испания, но не бе в състояние да посочи кога е бил освободен. Този път е действал за собствена облага, допълни тя.

 

Дискусиите са закрити за тази страница