Радев поиска от Ковачевски в конституцията на С. Македония да пише българско самосъзнание

Вписването на гражданите в Северна Македония с българско самосъзнание в Конституцията на страната, гарантирането на тяхното равноправие заедно с другите народи, ще доведе до отваряне на вратата за преговори с Европейския съюз, заедно с изпълнението на останалите изисквания. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски.

Радев призова за откровен и искрен диалог и допълни, че е дошъл моментът за мъдрост.

По време на пресконференцията след съвместното заседание на двете правителства Ковачевски подчерта, че българите ще бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония, едва след като България вдигне ветото и започнат преговорите с Европейския съюз.

По-рано през деня Радев приветства усилията на двете правителства за задълбочаване на двустранните отношения и преговорния процес между България и Северна Македония.

Държавният глава очаква новата атмосфера на повишено доверие да улесни работата по нерешените политически въпроси, които пречат на отварянето на вратата за членството на Северна Македония в Европейския съюз.

„Тези въпроси са изключително важни за сигурността, просперитета на целия регион“, допълни Радев.

Той уточни, че следи с внимание дебата в РСМ, като в определени политически кръгове назрява идеята да бъдат вписани македонските българи в конституцията на съседката ни.

Радев призова за откровен, искрен диалог, политическа воля и мъдрост.

„Ако това бъде факт, България ще бъде страната, на която може да разчитате за интеграцията на РСМ в ЕС“, подчерта държавният глава.

Македонският премиер изрази задоволство от гостоприемството, честити втория мандат на президента Радев и 15-ата годишнина от членството на България в Европейския съюз, както и за факта, че България първа е признала независимостта на Скопие.

Ковачевски подчерта, че има нова динамика в отношенията, от които ще има ползи за гражданите и на двете държави.

„Вие работите и за времеви график, коя секторна група какво да свърши, давате си срокове. Нека да опитаме да внесем същия подход за решаване на отворените политически проблеми“, призова президентът Румен Радев.

По-рано премиерът на РСМ, заедно с българския си колега Кирил Петков и правителствата на двете страни проведоха съвместно заседания в резиденция „Бояна“.

След него бяха подписани три официални документа:

  • Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието
  • Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта – жп връзката София – Скопие
  • Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия

„Тези меморандуми имат основна цел – икономическото развитие на целия регион. Това ще подобри стандарта на живот. Добросъседството ще бъде поставено на пиедестал“, подчерта премиерът Кирил Петков.

Дискусиите са закрити за тази страница