Работници укрепват конструкцията на „Нотр Дам“

На мястото има огромен кран и работят ремонтни екипи, след като властите предупредиха, че част от конструкцията все още е в опасност. Пожарникари огледаха останалото от някогашния покрив, за да установят щетите.

Временна дървена катедрала може да бъде издигната срещу „Нотр Дам“, докато се работи по възстановяването на оригиналната, съобщи ректорът на „Нотр Дам“ Патрик Шове, цитиран от ДПА. Пред телевизия „Си Нюз“ Шове каза, че кметицата на Париж Ан Идалго се е съгласила градските власти да предоставят част от площада пред „Нотр Дам“ за издигане на временна постройка. Министърът на културата Франк Ристер потвърди, че е възможно да бъде издигната временна сграда, но отбеляза, че още не е взето решение. 

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска възстановяването на катедралата да бъде извършено за пет години, макар че според експерти този срок е твърде амбициозен.

Министърът на труда Мюриел Пенико обяви в акаунта си в Туитър началото на проект, наречен „Строежът на Франция“, който цели да привлече млади специалисти да участват в реконструкцията на „Нотр Дам“, предаде ТАСС.

Остров Сите, на който се намира „Нотр Дам“, в сърцето на френската столица, днес е доста пуст, тъй като е затворен за всички освен жителите му. Магазините и заведенията не работят, няма ги и обичайните тълпи от туристи.

През целия ден Франция отдава почит на пожарникарите, спасили от рухване прочутата в цял свят катедрала и попречили нейните безценни съкровища да бъдат погълнати от огъня.

Президентът Макрон бе домакин на специална среща с огнеборците. „Страната и целият свят ни гледаха и вие бяхте за пример. Вие бяхте идеалният пример какви трябва да бъдем“, заяви Макрон, приветствайки в президентския дворец 300 души, 250 пожарникари от Париж и района, полицаи, членове на Червения кръст и „Гражданска защита“, допринесли за спасяването на катедралата. В понеделник вечерта държавният глава вече похвали работата на пожарникарите и ги нарече „герои“. На срещата в президентството присъстваха и много министри.

Дискусиите са закрити за тази страница